Gezonde Werkplek Tips

Kom eens langs

Werkhouding & Werkplek Tips

– Zorg voor een neutrale positie van het hoofd. Voor een gezonde ergonomische werkplek is het belangrijk om er voor te zorgen dat u niet te veel omhoog of naar beneden moet kijken.
– Zorg er voor dat uw schouders ontspannen zijn en uw rug zich in een rechte positie bevindt. Dit is ook belangrijk voor de ergonomie van het bureau.
– Als uw ellebogen zich dicht bij het lichaam bevinden zorgt dit vaak voor een goede en ontspannen houding (ergonomie bureau). Zorg er dus voor dat uw armen niet gespannen zijn als u aan het werk bent.
– Zorg ervoor dat de bovenzijde van de monitor zich ongeveer op de hoogte van de ogen bevindt, het is ook aan te raden om de monitor op armlengte afstand te plaatsen.
– Zorg ervoor dat uw voeten plat op de grond kunnen staan, probeer ook te zorgen voor een +/- 90 graden hoek van de heup en de knieën.
– Polsen en armen kunnen zich het beste in een rechte lijn bevinden.

Ergonomie tips

Neem regelmatig korte pauzes


Neem regelmatig een korte pauze. Het is van belang dat u tijdens deze korte pauzes in beweging komt. Loop bijvoorbeeld even langs wat collega’s of pak even wat te drinken. Het is van belang om tijdens deze korte pauzes de bloedsomloop weer wat op gang te brengen. Laat uw armen even verticaal langs uw lichaam hangen en breng uw schouder- en nekspieren in beweging.

Zittend en staand werken combineren


Probeer zittend werken en staand werken te combineren. De gemiddelde hartslag bij zittend werken is 79 hartslagen per minuut, bij staand werken is dit 89 hartslagen per minuut. Ook het calorieëngebruik is aanzienlijk hoger als u staand werkt, namelijk 3,3 kcal per minuut tegenover 2,6 kcal per minuut. Uit onderzoek is gebleken dat de suikerconcentratie in het bloed een stuk lager bij staand werken of regelmatige beweging.

Op deze pagina vindt u meer informatie over verschillende ergonomische producten die u kunnen helpen bij staand en zittend werken.

Zorg voor goede verlichting op uw werkplek


Het is van belang dat uw werkplek een goede lichtvoorziening heeft. Let er daarbij op of er genoeg licht is, dit zorgt er voor dat uw beeldscherm verlichting niet te overweldigend is. Daarnaast is teveel lichtinval ook niet goed, bijvoorbeeld door zonlicht. Dit zorgt er namelijk voor dat u veel moet focussen waardoor u sneller vermoeid raakt en er hoofdpijn kan ontstaan.

Op de pagina verlichting voor de werkplek vindt u verschillende mogelijkheden voor op de werkplek.

Goede ondersteuning van de armen


Tijdens het werken is het belangrijk om uw armen te voorzien van goede ondersteuning. Hangende armen of onderarmen zonder ondersteuning zorgen al snel voor pijn in de schouders en koude handen (slechte bloedsomloop).

Zorg voor een goede aansluiting van de stoel naar het bureau of maak gebruik van een bureaustoel met goede armsteunen.

Op de pagina ergonomische producten vindt u uitgebreide informatie over de mogelijkheden voor een gezonde werkplek.

Formaat van uw beeldscherm


Veel werknemers zijn echte multi-taskers en hebben al snel 10 verschillende programma’s/tabbladen open staan. Het vele wisselen tussen deze tabbladen zorgt er voor dat u vaak moet zoeken en uzelf onnodig extra moet concentreren.

Een eenvoudige oplossing voor dit probleem en de onnodige extra inspanning is het aanschaffen van een extra beeldscherm. Dit beeldscherm is eenvoudig te monteren en is vaak binnen een mum van tijd gereed voor gebruik. Het Gerson A&C Team voorziet u graag in verkoop, advies, service, levering en montage.Meer info…

De positie van de muis op de werkplek


Veel werknemers hebben tegenwoordig een laptop waar zowel thuis als op de werkplek mee wordt gewerkt. Een nadeel van een laptop is dat het hierdoor lastig wordt om een gezonde positie van de muis te hanteren. Veel werknemers maken gebruik van de touchpad waardoor er vaak een slechte werkhouding ontstaat.

Ten eerste zorgt een touchpad voor veel tijdverlies en ten tweede is een ideale positie van de muis op de werkplek niet mogelijk. Het is van belang dat de muis in de buurt van het lichaam is en dat deze genoeg ruimte heeft. Probeer ook gebruik te maken van sneltoetsen, dit scheelt veel tijd en zorgt voor meer beweging van de armen tijdens het werken.

Ergonomie tips voor op de werkplek

De gemiddelde werkende Nederlander maakt zo’n zes uur per dag gebruik van een computer of laptop. Zes uur per dag is een aanzienlijk aantal en het is daarom belangrijk dat uw (thuis)werkplek bijdraagt aan goed en gezond werken. Een goede houding en de juiste ergonomie producten zijn daarbij belangrijke aandachtspunten. U begrijpt wel dat deze aandachtspunten samenhangen met de productiviteit en, niet te vergeten, de gezondheid van u en uw werknemers. De eerste stap die u kunt nemen; lees de ergonomie tips voor op de werkplek door die op deze pagina beschreven staan.

Deze tips dragen bij aan een gezonde werkplek en goede werkhouding. Daarnaast is het een aanrader om u te verdiepen in de verschillende ergonomische producten die Gerson Kantoorspecialisten aanbiedt. Deze ergonomische producten zorgen er voor dat uw werkplek gezonder en productiever wordt.