Wet- en regelgeving
omtrent een goede werkplek

Kom eens langs

De werkgever en werknemer zijn samen verantwoordelijk om zich te houden aan alle Arbo wet- en regelgeving. De arbeidsomstandigheden moeten kunnen worden aangepast aan de individuele werknemer. In het Arbobesluit en de Arboregelingen wordt er meer duidelijkheid gegeven over hoe u hier precies invulling aan moet geven. Hierin staan bijvoorbeeld ook de Arbo eisen waaraan bureaus, bureaustoelen en beeldschermen moeten voldoen.

De werkgever is hoofdverantwoordelijke en dient te zorgen voor: een persoonlijk aangepaste veilige werkomgeving, het beperken van gezondheidsrisico’s, het aanschaffen van de juiste middelen en het goed adviseren van de werknemers.

Aan de werknemer is het de taak om de middelen op de juiste manier te gebruiken en de adviezen in acht te nemen. Ook wordt er vanuit de Arbo wet- en regelgeving van de werknemer verwacht dat deze gezondheidsgevaren en -klachten meldt bij de werkgever, zodat deze hier een passende oplossing voor kan bieden.

Wat een ergonomische werkplek
voor u kan doen:

Minder kans op fysieke klachten


Hoeveel uren per dag brengt u op uw werkplek door? Een verkeerde werkhouding kan op langere termijn voor vervelende lichamelijke klachten gaan zorgen. Het hele lichaam staat met elkaar in verbinding en door goede ergonomische aanpassingen voorkomt u die vervelende rug-, nek- en/of schouderklachten.

Tot wel 34% lager ziekteverzuim


9 op de 10 werknemers krijgt ooit in zijn werkzame leven te maken met rug-, nek- en/of schouderklachten. 50% zelfs zodanig dat ze hiervoor naar de dokter moeten of thuis komen te zitten. Door middel van een goede ergonomische werkplek kunt u het ziekteverzuim tot wel 34% omlaag brengen. Met een aangepaste werkplek die past bij de werknemer, voorkomt u lichamelijke én mentale klachten.

Hogere productiviteit


Aan het eind van de dag een versuft gevoel of zelfs hoofdpijn? Dan biedt een elektrisch verstelbaar bureau of een ergonomische bureaustoel uitkomst! Door meer te bewegen achter uw bureau gaat er meer zuurstof naar uw spieren en hersenen en zult u zich minder snel versuft voelen. Daarbij komt het prettige gevolg dat de productiviteit enorm omhoog gaat. U blijft u gedurende de hele werkdag fitter en energieker voelen.